Betí mazance

1 kg mouky (dávám asi 2/3 polohrubé a 1/3 hladké)
220 g cukru
220 g másla (nebo jiného tuku)
4 žloutky
1,5 kostky droždí ( 60 g)
lžíce soli
rozinky a sekané mandle
vanilka
strouhaná citronová kůra
necelý ½ litr mléka (něco mezi 3,5  a 4,5 dcl podle zvyku a chuti)

Podrobný postup pro ty, co se s kuchyní moc nekamarádí. Ostatní se mi nesmějou :o) 

Vezmu dva malé šplichtáčky (tj. malé plecháčky ze „skautských“ časů). Do jednoho dám lžičku z odváženého cukru, nadrobené droždí a část mléka – tj. zadělám kvásek. Do druhého dám odvážené máslo. Oba postavím na plotýnku (vejdou se na jednu) a ohřívám. Kvásek „neuvařím“ !, včas ho dám stranou a nechám ve vlažném mléce kvasnice, ať se holky snaží. Ani máslo nepřeškvařím, jen rozpustím...
Do mísy nasypu mouku, cukr, sůl (fakt rovnou lžíci – neslané kynuté těsto není dobré) , nastrouhám kůru z jednoho pěkného citrónu (asi by měl být bio, ale já to neřeším, prostě ho omeju a strouhám a strouhám...), vanilku, rozinky (hodně), oloupané nasekané (malé celé) mandle  (ještě víc). Sypké složky promíchám.
Plecháček s máslem naředím mlékem (tím ho ochladím), a všechny tekuté sloužky (kvásek, máslo s mlékem a žloutky) naleju do mísy – promíchám nejprve vařečkou, pak těsto „dodělám“ rukama... Robota nepoužívám, ale pochopitelně to jde.
Množství mléka není úplně přesně dané (bacha – pochopitelně se sčítá množství mléka v kvásku a mléko použité na chlazení tuku i mléko, které se případně dolévá při tvorbě těsta – ať neutopíte mlynáře :o)). Někdo rád lehčí nadýchané mazance – pak by měl mít těsto na začátku řidší. Já raději trošku těžší těsto, tak dávám mléka o něco míň...
No a těsto se dá na sluníčko a nebo k topení a jde se se psem na dlouhou procházku. Někdy vyběhne pěkně rychle, jindy se fláká a kyne pomalu. Ale ještě se mi nestalo, že by nevstalo :o)
Když je těsto vykynuté, pustím troubu (naplno). Těsto rozpůlím a vytvořím z něj dva bochníčky. Peču je na pečícím papíře, potírám je rozšlehaným vajíčkem. Správný mazanec má být nahoře naříznutý do kříže (ale mě se tam často „rozjížděl“) Takže buď kříž udělám z mandlí, nebo z  mazance udělám ježečka napícháním nasekaných mandlí. Stejně se někdy rozjedou – ale babička mi říkala, že je to dobrotou :o) 
Mazance dám do rozpálené trouby a teplotu hned po vložení stáhnu asi na 150 stupňů. Když „chytnou barvu“, tak je stáhnu jen těsně nad stovku a pomalu dopékám. Nechávám je v troubě asi 45 minut, test špejlí funguje...

Množství lze přepočítat na dvě kostky droždí i na jednu kostku droždí...  Takže kdo to chce zkusit z malé dávky, tak trojčlenka to vyřeší  :o)

Xerxová, 30.03.2010